Bedrijfs Blik
Image default
Bedrijven en samenleving

Beleggingsstrategieën: hoe vind je de juiste beleggingsstrategie?

Het is erg belangrijk dat je een beleggingsstrategie vindt die past bij jouw doelstellingen en situatie in het leven. Een 25-jarige zou een andere strategie moeten hebben dan een 65-jarige.

Veel mensen besteden over het algemeen veel tijd aan het plannen van werkdagen, een vakantie en het kopen van een auto, maar we vergeten vaak het belangrijkste plan van allemaal: het in kaart brengen van onze investeringsstrategie en ons plan om oud te worden en met pensioen te gaan.

Jouw geld beleggen zonder een beleggingsstrategie kun je vergelijken met een voetbalteam dat een spel begint zonder een gameplan. Hoewel een beleggingsstrategie in principe niet vereist is, verbeteren het hebben van een strategie jouw winkansen enorm.

Waarom is het kiezen van een beleggingsstrategie belangrijk?

De meeste financiële planners zijn het erover eens dat de volgende stappen de eerste stappen zijn naar een succesvolle investeringsstrategie:

  1. Stop met het betalen van hoge rentetarieven op creditcards en andere schulden.
  2. Probeer 10% van je inkomen te sparen
  3. Minstens 3 maanden aan onkosten contant hebben bespaard
  4. Investeer elke maand een vast bedrag in dollars op de aandelenmarkt
  5. Plan om minimaal 5 jaar in aandelen te beleggen

Dus, als je bij stap 3 bent en klaar bent om in de aandelenmarkt te beleggen, welke aandelen koop je dan?

Het hebben van een beleggingsstrategie is als het hebben van een instructieboekje dat je door het beleggingsproces leidt. Het zal je helpen veel potentiële beleggingen die overuren slecht presteren of die niet geschikt zijn voor de beleggingsdoelen die je wilt bereiken, af te wijzen.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het maken van een beleggingsstrategie is het belangrijk om kwantitatief uit te zoeken wat je wilt bereiken. Zeggen dat je gewoon geld wilt verdienen of rijk wilt worden, is niet voldoende. Een betere doelstelling zou zijn om te zeggen: “Ik wil de komende 10 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% op mijn investeringsbijdragen behalen om tot een ​​portefeuille van €100.000 te komen, wat ik later kan gebruiken voor mijn pensioen.

Een beleggingsstrategie is nutteloos wanneer je niet begrijpt wat de strategieën inhouden. Er zijn veel verschillende beleggingsstrategieën voor aandelen die van toepassing zijn op verschillende beleggingsdoelstellingen, de sleutel is het koppelen van de juiste strategie aan de juiste doelstelling.

Soorten beleggingsstrategieën

Hieronder bespreken we een aantal verschillend beleggingsstrategieën. De strategieën zijn gebaseerd op het artikel ‘beleggingsstrategie kiezen’ van Brokerfind.

Waardebeleggen

Er zijn veel soorten beleggingen, maar de meest populaire strategie, vooral voor beginners, is waardebeleggen. Een beleggingsstrategie die populair is gemaakt door Warren Buffet, het principe achter waardebeleggen is eenvoudig: koop aandelen die goedkoper zijn dan ze zouden moeten zijn op basis van hun winstpotentieel op lange termijn.

Het vinden van ondergewaardeerde aandelen vergt veel onderzoek naar de fundamenten van de onderliggende bedrijven. En als je ze eenmaal hebt gevonden, kan het een paar maanden of jaren duren voordat hun prijs stijgt. Deze buy-and-hold-techniek vereist een geduldige belegger die zijn geld een paar jaar belegd wil houden, en daarom is het een van de beste beleggingsstrategieën voor beginners.

Hoewel de aandelenmarkt de afgelopen 100 jaar ongeveer 10% per jaar heeft opgeleverd, zijn er een paar mensen zoals Warren Buffet wiens aandelenkeuzes aanzienlijk beter hebben gepresteerd dan de markt als lange termijn beleggingsstrategie.

Inkomen Beleggen

Een geweldige manier om in de loop van de tijd vermogen op te bouwen, is het kopen van effecten die over het algemeen volgens een vast schema rendement opleveren. Obligaties zijn het bekendste type vastrentende effecten, maar de strategie voor inkomstenbeleggingen omvat ook  dividend betalende aandelen , exchange-traded funds (ETF’s),  onderlinge fondsen , real estate investment trusts (REIT’s) en andere soorten beleggingsfondsen. Vastrentende beleggingen bieden een betrouwbare inkomstenstroom met minimaal risico en zouden, afhankelijk van het risico dat de belegger wil nemen, ten minste een klein deel van elke beleggingsstrategie moeten uitmaken .

Beleggen in groeiaandelen

Een beleggingsstrategie die zich richt op vermogensgroei. Groei-investeerders zoeken naar bedrijven die tekenen van bovengemiddelde groei vertonen, via inkomsten en winst, zelfs als de aandelenkoers duur lijkt in termen van maatstaven zoals koers-winstverhouding of koers-boekwaardeverhouding. Wat Warren Buffet deed voor waardebeleggen, deed Peter Lynch voor groeibeleggingen. Een relatief risicovollere strategie, groeibeleggen  omvat beleggen in kleinere bedrijven met een groot groeipotentieel, blue chips en opkomende markten.

Small Cap Beleggen

Een beleggingsstrategie die geschikt is voor diegenen die wat meer risico willen nemen in hun portefeuille. Zoals de naam al doet vermoeden,  omvat small-capbeleggen de aankoop van aandelen van kleine bedrijven met een kleinere  marktkapitalisatie  (meestal tussen €300 miljoen en €2 miljard). Small Cap-aandelen zijn aantrekkelijk voor beleggers vanwege hun vermogen om onopgemerkt te blijven.

Large-cap aandelen zullen vaak hoge prijzen hebben omdat iedereen er aandacht aan besteedt. Small-capaandelen besteden er doorgaans minder aandacht aan omdat: a) beleggers wegblijven van hun risico’s en b) institutionele beleggers (zoals beleggingsfondsen) beperkingen hebben als het gaat om beleggen in small-capbedrijven. Small-capbeleggen mag alleen worden gebruikt door meer ervaren aandelenbeleggers, omdat ze volatieler zijn en daarom moeilijk te verhandelen.