Bedrijfs Blik
Image default
Bouw en onderhoud

Een trillingsmeter. Wat is dat?

Trillingen. We hebben er allemaal wel eens mee te maken. Of dit nu komt van een hobbelige weg waar je overheen rijdt of iets anders, je ontkomt er haast niet aan. De trillingen die je doorgaans meemaakt zijn vaak onschuldig. Toch kunnen trillingen een hoop teweeg brengen. Daarvoor heb je gelukkig de trillingsmeter. Alleen wat is dat?  

Wat zijn trillingen en waar komen ze vandaan? 

Trillingen zijn als het ware bewegingen die zich steeds herhalen. Vaak spreken ze over een trillingstijd. Met de trillingstijd wordt de tijd voor het uitvoeren van een trilling bedoeld. Vaak wordt er gekeken naar de frequentie. Dit is het aantal trillingen die binnen een seconde gemaakt worden. Het zal je misschien verbazen, maar je hebt ook nog eens verschillende soorten trillingen. Zo heb je een A-periodieke trilling. Hierbij worden bewegingen niet herhaald met tijd, daardoor wordt het dus lastig om het te voorspellen. Daarnaast heb je nog overgang trillingen. Deze kunnen maar binnen een bepaalde tijd bekeken worden. Als laatste heb je  periodieke trillingen. Deze trillingen herhalen zich steeds. Het zijn de meest voorkomende trillingen bij machines. Een trilling kan door verschillende manieren ontstaan. Zo heb je al snel een trilling wanneer je over een hobbelige weg rijdt. Maar ook apparaten kunnen veel trillingen veroorzaken.  

Wat kan er gebeuren wanneer je geen trillingsmetingen doet bij machines? 

Als eerste kun je flinke schade aan de machine krijgen. Als trillingen niet op tijd worden vastgesteld, kan er grote schade aan de machine ontstaan. In het ergste geval moet de machine dan vervangen worden. Daarnaast kan een trillende machine ook een hoog energieverbruik opleveren. De trillende machine gebruikt namelijk meer energie om alle trillingen tegen te gaan. Ook kan bij niet tot weinig energiemetingen een machine tot ongeplande stilstand komen. Hierdoor loopt de productie in de soep, dat is natuurlijk funest voor een bedrijf.  

Hoe werkt een trillingsmeter? 

Een trillingsmeter is een apparaat die de trillingen opmeet. In het apparaat bevinden zich sensoren. De meter wordt vastgemaakt op het trillende gedeelte. Trillingssensoren of trillingdempers kunnen ervoor zorgen dat de vibraties geremd worden. Hierdoor heb je minder snel kans op schade of andere problemen. 

Wees dus alert op de trillingen in machines en vergeet ze te controleren, zo hoef je je geen zorgen te maken over eventuele ongeplande tegenslagen.