Bedrijfs Blik
Image default
E-commerce

Voor- en nadelen van EPDM folie

EPDM folie is een dakbedekking van synthetisch rubber. Het materiaal is in de jaren zestig ontwikkeld en kan uitstekend tegen hoge en lage temperaturen. Het is ook bestand tegen water, ook in grote hoeveelheden, en een groot aantal chemische stoffen. Een fijne eigenschap van EPDM folie is, dat het niet wordt aangetast door de uv-stralen in zonlicht. Dakbedekkingen van bitumen worden dat wel. Het bitumen wordt na circa 25 jaar brokkelig, waardoor de dakbedekking niet meer waterdicht is. Om dat te verhelpen moet een nieuwe laag bitumen worden aangebracht. EPDM folie gaat 50 jaar of langer mee.

Voordelen

De lange levensduur is één van de grootste voordelen van EPDM folie. Dat het synthetische rubber zo geschikt is om te dienen als dakbedekking komt mede door de grote mate van elasticiteit. Daarmee wordt de werking van de dakconstructie onder invloed van temperatuurverschillen opgevangen. Zelfs na 40 of 50 jaar is het materiaal nog steeds elastisch. Ook bij het aanbrengen van EPDM folie kun je profiteren van enkele voordelen. Het folie wordt aangebracht met lijm en de stukken folie zijn groot genoeg voor het volledige dak. Er zijn dus geen naden waar het kan lekken. Het lijmen is relatief eenvoudig, zodat een handige klusser dat zelf kan doen.

Nadelen

De voordelen van EPDM folie wegen in de meeste gevallen ruimschoots op tegen de nadelen. Het meest vervelend van EPDM folie is, dat het door scherpe voorwerpen bij het aanbrengen op het dak gemakkelijk kan beschadigen. Er moet dus voorzichtig worden omgegaan met de folie. Een ander nadeel is, dat EPDM folie alleen bij droog weer kan worden verwerkt. Dat komt doordat de lijm niet tegen water kan. Als het folie bij nat weer wordt vastgeplakt zal het na verloop van tijd los op het dak liggen.

https://www.epdmkopen.be